SDE

Відбулась перша дружня зустріч родин мігрантів

29 листопада 2010
Друк E-mail
«У пошуках себе» - це назва першої дружньої зустрічі родин мігрантів з циклу зустрічей «Відчуваючи серцебиття мігранта», що відбулася 27 листопада у «Карітасі СДЄ». Такі зустрічі, як ми вже зазначали, проводяться спільно з тренінговим центром «Одна родина» Комісії у справах міграції УГКЦ і відбуватимуться кожної останньої суботи місяця. Метою зустрічей є згуртувати людей, котрі відчули на собі вплив міграції, та створити спільноту взаємопідтримки.

Під час Святої Літургії, яку служив отець Роман Федько, всі молилися за людей, яких доля кинула в далекі світи у пошуках кращого. «Скільки ж часу і сил потрібно витратити для досягнення мети, за якою їхали за кордон. А чи усвідомлюємо, чим жертвують люди, виїжджаючи працювати і покидаючи свої сім’ї? І чи пізніше влаштовують людину ті зміни, що сталися в її житті і в житті її близьких за час відсутності», - о. Роман дуже зрозуміло пояснював труднощі і переживання, з якими стикаються люди, працюючи за кордоном.

Отець символічно поєднав Євангеліє цього дня (про доброго самарянина, який допоміг побитому і обкраденому єврею) з темою зустрічей. «Наші люди, працюючи за кордоном, терплять немало і в фізичному плані, і в моральному та психологічному. Незнання мови та культури країни, самотність, розлука з рідними, нерозуміння з боку іноземців, заниження самооцінки – все це дуже пригнічує людину. Приїхавши додому, людина знову стикається з рядом проблем: втрата порозуміння з рідними і друзями, всі сприймають тебе, як якогось «іншого»…. Не будьте байдужими, адже сьогодні ви здорові і можете комусь подати руку допомоги, а вже завтра ви самі можете опинитися в ситуації, коли вам потрібна буде допомога».

Безпосередньо, сама зустріч відбувалася в дружній, невимушеній обстановці. Присутні ділилися своїм досвідом міграції, своїми переживаннями. Ведучий зустрічі, Максим Бондаренко, допомагав всім словесною підтримкою та порадами.

На всіх наступних зустрічах обговорюватимуться питання про те, чого насправді потребує людина, коли перетинає межу власної країни або коли повертається додому. Як віднайти себе у новому середовищі та підтримати контакт з родиною? Як не дати себе ошукати? Як не помилитися і зробити правильний вибір? Як пережити шок після повернення додому і яких помилок повинна уникати родина в цей час? Як допомогти дітям, чиї батьки виїхали на заробітки? Як віднайти діалог у подружжі та з дітьми? Відповіді на ці та інші запитання можна отримати, прийшовши на зустріч за покликом серця.

Наступна зустріч відбудеться 25 грудня. Запрошуємо всіх небайдужих і зацікавлених. Детальнішу інформацію можна отримати за телефоном (244) 2-24-58.
 
Джерело: сайт Карітасу 

banner

Архів
^ Догори